Vláda sa vyjadrí k podpore turizmu troch okresov na východe SR

10.03.2010 Prešov

Bratislava 10. marca (TASR) - Vládny kabinet bude koncom tohto mesiaca rokovať o podpore rozvoja turizmu v okresoch Stará Ľubovňa, Kežmarok a Levoča v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK).
Návštevníci tieto okresy vyhľadávajú pre ich jedinečný prírodný a kultúrno-historický potenciál, ktorých dominantou sú Vysoké Tatry.
Potenciál kraja však neodráža dynamiku napredovania turizmu a návštevnosti. Chýba koordinácia činností zainteresovaných subjektov a hlavne finančné prostriedky. Projekty na podporu cestovného ruchu (CR), na financovaní ktorých chce participovať štát, budú predmetom posúdenia kabinetu. Špecifikácia vybraných projektov v týchto okresoch je obsahom materiálu, ktorý pripravil rezort hospodárstva.
Z návrhu vyplýva, že na zdynamizovanie infraštruktúry CR v kraji chýba predovšetkým komplexný informačný systém turizmu (KIST) a Centrum rozvoja turizmu (CRT) PSK pre oblasť Vysokých Tatier.
Predkladateľ preto spolu s vedením kraja odporúča vybudovanie KIST tak, aby sa dosiahla prepojenosť jeho jednotlivých komponentov. Na tento účel sa plánuje investícia v sume 230.000 eur. V prvej fáze sa má osadiť asi 1000 viacjazyčných informačných tabúľ.
Očakáva sa, že realizáciou projektu nového CRT sa vytvoria podmienky pre rozvoj budovania partnerstva, sociálneho dialógu a koordinácie subjektov, ktorí pôsobia v turizme a predkladajú projekty financované s účasťou eurofondov. Prínosom činnosti centra s rozpočtom 50.000 eur sa má stať \"podpora rastu zamestnanosti a konkurencieschopnosť regionálnej ekonomiky v odvetví turizmu. \" Kľúčové v rámci centra budú aktivity CR, \"ktoré budú stimulovať a podporovať zhodnocovanie a prepájanie existujúcich zdrojov a produktov v regióne. \" Výsledkom pomoci zo strany štátu bude vybavenie technologického zázemia centra, ktoré využitím potenciálu kraja bude miestom pre prípravu a realizáciu projektov.
V rámci kraja sú pripravené aj projekty rozvoja dopravy, vidieka a podpory rómskej komunity.
Vláda SR posúdi 10 rozvojových priorít v menovaných okresoch. Mala by rozhodnúť koľko a na ktoré projekty prispeje zo štátneho rozpočtu. Medzi nimi sú napr. rekonštrukcia športovej haly a dobudovanie vojenského tábora v meste Stará Ľubovňa, obnova pamiatok v Spišskej Belej, oprava telocvične základnej školy v Spišskej Starej Vsi a hradobného múru v Levoči a tiež dobudovanie kúpaliska v obci Spišský Hrhov.
 

Vyberte región